Hoppa till sidans innehåll

Historia


Kungälvs Skridskoklubb bildades år 1929 och har således verkat bland stadens idrottsungdom i mer än 80 år. Från början var det IK Kongahälla som svarade för bandyn, men då de även bedrev fotboll och friidrott kom bandyn i skymundan.
Man ansåg att en specialklubb bättre kunde tillvarata bandyspelarnas intresse.

Redan från starten satte KSK sig i respekt hos motståndarna, men så fanns det också många inflyttande värmlänningar som var väldigt bevandrade i leken med det röda nystanet. Flera av dessa hade redan 1915 varit med och spöat självaste Karlstad- Göta med 13-1 i DM-finalen för Värmland. Nu hade de emigrerat till Kungälv och spred skräck bland distriktets bandyutövare. Kalle Reis var en av flera spelare som på sina gamla remskridskor formligen flög ifrån sina motståndare och öste in mål. Rekordet för hans del var 11 mål i en och samma match.

Kungälvsgrabbarna visade så småningom också framfötterna. Sahlbergsbröderna var i många år en stomme i laget och det dök upp fler förmågor allt eftersom, Josef Dahlén, Ossian Persson Harry Spetz m.fl var verkligen snidare med klubban och förnöjde Kungälvsborna vid sina framträdanden på idylliska Svarte Mosse i Fontinskogen där man hade sin hemmabana på den tiden. En smått fantastisk bandyspelare dök upp 1939, Thure Nordström från Sandvikens allsvenska lag gjorde sin entré i klubben och drog med sina kamrater i publikjublande uppvisningar som i sin tur resulterade i att man 1944 tog steget upp i div 2. Thure hade god hjälp av landslagsmannen Leif Lingqvist från IK Huge Gävle.

Upp och ner har det naturligtvis varit genom årens lopp. 1965 stod konstisbanan Skarpe Nord klar för invigning efter ett enormt arbete av bandyklubbarnas medlemmar. Nu kunde man träna rationellt och kvaliteten på bandyn höjdes avsevärt. KSK hade några gyllene år i 60-talets sista hälft och säsongen 1969/70 vann man div 2 och kvalade till allsvenskan, men nådde tyvärr inte ända fram, trots att man hade förstärkt med tre finska landslagsmän, Silvekoski, Talma och Kiviharju.

Kända bandynamn som Sten Eidhage, Sune Svärd, Kjell Flint, Ronald Prenninge m.fl har gästspelat i KSK en kortare tid, men mest har man litat till Kungälvsgrabbar och det är inget att blygas över, flera har vandrat vidare till allsvenska föreningar.

Som kuriosa kan nämnas att Sveriges främste ishockeyspelare Ulf Sterner spelade bandy för klubben under ett antal år. På ledarsidan har det alltid funnits grabbar som ställt upp för klubben under hela sin levnad, men KSK minns med glädje och i ett förklarat ljus ledare som Håkan Åman, Bertil Hägg, Gösta Teg, Elon Höijer, Stig Forsberg, Knut Andreasson m.fl. Även på senare år har KSK haft turen att arbeta med ledare som varit förhäxade av den tjusiga bandysporten.

Kamratskap och idealitet har alltid präglat klubben och man får hoppas att samma entusiasm och glädje bevaras till framtiden. Bandyn befinner sig i en brytningstid, andra idrotter konkurrerar om ungdomen, men hoppet är att bandyn ska överleva och även stärkas framöver.
Uppdaterad: 22 SEP 2010 19:37 Skribent: Jonas Hermansson

Postadress:
Kungälvs SK - Bandy
c/o Runo Höjer, Slånbärsvägen 11
44242 Kungälv

Kontakt:
Tel: 0739029425
E-post: kungalvssk1929@gmail...

Se all info